La fragilitat de les eines webdoc: dos R.I.P en dos mesos

En menys de dos mesos, dos plataformes webdoc han anunciat que tancaven. Final de 3WDOC i RIP de StoryPlanet.

Quantes en veurem aparèixer i desaparèixer en els pròxims mesos? Quines experiències heu tingut amb aquesta mena d’eines?

Aquesta és la fragilitat dels treballs webdoc fets sense “programadorxs”. Quan una eina tanca, desapareixen també tots els projectes webdoc que hi havien online +  totes les hores de feina + “know-how” de saber-les fer funcionar.

Els comunicats

Aquí podeu llegir el comunicat que acaba de llançar 3 WDOC  en anglès, francès i castellà. Bàsicament diuen que per “falta de mitjans adequats” (?), a partir del març 2014, les obres fetes en aquesta plataforma ja no seràn disponibles. Però que el codi font serà descarregable “en breu”.

Storyplanet anunciava el 17 d’octubre del 2013 que tancava. En aquest cas un programador de la companyia, enfadat per no cobrar, els va fer caure la plataforma i Bjarke Myrthu, CEO d’ Storyplanet, va decidir plegar. Adjunto el lamentable text que va enviar a totes les usuàries de Storyplanet.

Hello there
It’s been over a month since Storyplanet’s online builder was shut down by our former freelance developers. We have worked intensely on restoring the service, but unfortunately the only way forward would be legal action, which will be very expensive and take a lot of time. So instead of pursuing this I have decided to shut down and use the energy on building the next amazing interactive storytelling tool.
I realize that you might have live projects that will be affected, and that you might loose a lot of work, and I am truly sorry for putting you in this situation (if it’s any comfort I’ve personally lost years of work as well). But after a lot of thinking and soul searching I have come to the conclusion that I would rather offer you some perks and premiums on the next project, than try to help you restore something which will soon be a thing of the past in any case.
So what is the next big thing? I really cannot tell you yet, but since my decision of closing down Storyplanet’s creation platform I have gathered a new group of amazing people around me, and I see a project forming that will redefine publishing all together. If I’m right I will be back in a new way in 2014 with something incredibly powerful.
I will never forget the support you gave us with Storyplanet, and I will let you know when we launch, and also how we plan to offer you some free things that other users will pay for, as well as some free support to get you up and running fast and smooth.
Even though it’s never fun to shut down a project it’s part of being an entrepreneur, and while I may have been put on the infirmary right now, I’m determined to return to the race as soon as possible.
All the best,

Bjarke Myrthu – Storyplanet founder & CEO

Informació és poder!

Amb aquestes dos R.I.P L’únic que se m’acudeix és que compartim informació i experiències per – si volem fer servir una eina webdoc – saber on trepitgem.

A nivell personal: cal dir que amb Nezvanova vam estar provant la plataforma 3WDOC per al webdoc  Els 400 anys i ens va funcionar tant malament, (ens va fer perdre TANT de temps!!) que la vam acabar desestimant pel webdoc.

Sobre Storyplanet recordo perfectement a Bjarke Myrthual al webdox de Leuven (Bèlgica), assegurar-nos que la seva plataforma sempre estaria online, que no havíem de patir per aquesta “dependència”. Em pregunto qui confiarà en ell després de tancar així Storyplanet, encara que prometi  “something incredibly powerful” pel 2014.

El millor és fer servir eines lliures. De fet, el millor seria treballar amb unx programadorx. Però si heu d’utilitzar eines, millor que siguin lliures, encara que a vegades siguin més “limitades”,  (PopcornMaker o Zeega o la incipient tool Twine per exemple!

Encara que si 3wdoc allibera el seu codi abans de tancar -com diu al comunicat-, igual així es podràn recuperar els treballs fets en aquesta plataforma. Què en penseu?

Genial si voleu compartir les vostres experiències, proves o infos!

Per la resta: que la força ens acompanyi.

2 Replies to “La fragilitat de les eines webdoc: dos R.I.P en dos mesos”

 1. Albert March (@albertmarch)

  Hola! Molt interessant el post i el debat que proposes per intercanviar experiències i eines. Pel webdoc ‘Barcelona llum de sal’ (http://barcelonallumdesal.mondrianlab.com/) hem optat per sStory, un desenvolupament web disponible a GitHub https://github.com/ejfox/sStory perquè ens permetia partir d’una base que ens encaixava amb l’estructura horitzontal que volíem plantejar i el seu disseny adaptatiu ens ajudava a optimitzar temps i costos al adaptar-se als diferents tamanys de pantalla de pc, tablets o mòbils, en una sola versió. No obstant, en el cas de no poder disposar de programadors, contínuament estem provant eines per a futurs projectes. Com, per exemple, al marge de les que ja has comentat al post, una de les darreres testejades ha estat Scrollkit (http://www.scrollkit.com/ l’experiència l’explicava en aquest post per a InterDOC http://www.inter-doc.org/de-snow-fall-a-scroll-kit-de-los-grandes-medios-equipos-y-presupuestos-al-make-it-yourself/) i estem a l’espera de poder fer-ho aviat amb Racontr (http://racontr.com/). En tots els casos, però, estem referint-nos més a estructures web/contenidors i no tant d’aplicar capes interactives als propis vídeos o al discurs narratiu en general amb eines com PopcornMaker, per exemple, doncs encara no hem tingut aquesta necessitat d’aplicació. En qualsevol cas, davant del perill que aquest tipus de propostes acabin deixant d’oferir servei com els casos que cites, un requisit a tenir en compte seria que oferissin sempre la possibilitat de descarregar el codi font per a no perdre com a mínim el treball realitzat.

 2. webdocc

  Merci Albert! He llegit el teu post sobre scrollkit! Molt interessant també!!! Els alumnes de NYU han estat millorant una eina q es diu creativist per “superar” snowfall. El seu projecte encara no està online, però vaig veure la pre-presentació i tenia molt bona pinta… Estarem atentes!
  Eina que estàn millorant: https://www.creatavist.com/
  Post sobre el tema http://pando.com/2013/12/13/from-google-glass-to-snowfalling-what-will-journalism-look-like-in-2014/
  Seguim! clàu xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *